Tiemessen maakt het verschil met verse, ambachtelijke producten.

De betere cafés en cafetaria’s hebben een onderscheidende aanpak en doen goede zaken. Café Tiemessen in Etten valt hier absoluut onder. Het familiebedrijf is al tientallen jaren een ware trekpleister voor de hele regio met de eigengemaakte friet en ijs en verse vis.

Eten en drinken bij Tiemessen is laagdrempelig, warm en gezellig. Tiemessen is meer dan een doorsnee café en cafetaria. Als je binnenloopt is duidelijk dat de familie haar hele ziel en zaligheid in de zaak heeft gestopt. In het klassiek ogende café in Etten heerst een huiselijke sfeer en is aan elk detail gedacht. Klantenbinding, lekker eten, ambachtelijke producten, kwaliteit, openheid, hygiëne en gezelligheid staan er centraal. Het café dat al sinds 1902 bestaat is nu 58 jaar in handen van de familie Tiemessen. Eigenaar Ben Tiemessen liep al vanaf zijn vijftiende in de zaak van zijn ouders rond en nog is hij er dagelijks te vinden. “Het voelt hier als ons thuis. Als ik vrij ben, loop ik ’s avonds nog rond om gezellig een praatje te maken met de gasten.” Irma, de vrouw van Ben, komt ook uit een horecafamilie en kwam in 1978 in de zaak. “Ik wilde graag wat voor mijzelf beginnen en startte met de cafetaria.

Tiemessen Grandcafe

Dochter Sarina kreeg de horeca met de paplepel ingegoten. Ze volgde de koksopleiding, de hotelschool en de Grolsch Horeca Academie. “Ik rijd paard en wilde eerst daarin verder, maar de drive en hectiek in de zaak trokken me toch meer. Mijn werk is mijn hobby en dan houd je het lang vol. Natuurlijk maken wij lange dagen, maar het is altijd leuk en gezellig. Mensen zijn immers altijd uit hier. Ik houd mij onder andere bezig met de personeelsplanning en op drukke momenten draai ik mee.” In de zomer heeft Sarina haar handen grotendeels vol aan het bereiden van zelfgedraaid ambachtelijk ijs. Sinds vorig jaar heeft Café Tiemessen geïnvesteerd in een ijsmachine en is voor het  proces een speciale ijskeuken ingericht. In de cafetaria staat een vitrine voor twaalf smaken en dat loopt als een trein. “Ons ijs bestaat uit pure ingrediënten”, vertelt Sarina. “We willen het verschil maken en dat proef je. Het ijs wordt al draaiend gemaakt zodat het dikker, luchtiger en romiger is. Niet alleen het ijs, maar ook de friet en vis zijn vers. We kiezen bewust voor ambachtelijk bereide producten. De vis wordt een paar keer per week vers aangeleverd vanuit Spakenburg en worden de verse aardappelen in het zicht van de klant gesneden en voor- en afgebakken. De friet serveren we in puntzakken of kartonnen bakjes met het oog op duurzaamheid. De tijd van plastic is echt voorbij. De consument van nu is bewuster en stelt steeds hogere eisen aan kwaliteit en herkomst van voeding. Daar spelen we al op in. Mensen uit de hele omgeving komen langs voor onze producten.”

Blijven investeren

Hoewel Sarina volledig meedraait in de zaak en steeds meer verantwoordelijkheid krijgt, denken Ben en Irma er nog niet aan te stoppen. “Dit is ons thuis. En het samenwerken met z’n drieën gaat heel goed. Het botst ook nooit. Natuurlijk vinden we het leuk dat Sarina de zaak in de toekomst wil overnemen. Zo blijft het bedrijf behouden. Wij zien de toekomst onder haar zeker met vertrouwen tegemoet.” Sarina heeft veel nieuwe ideeën en ervaart ook alle ruimte van haar ouders. “Mijn ouders hebben eigenlijk altijd geïnvesteerd en zijn net als ik continu bezig met zaken die anders of beter kunnen. Ze omarmen dan ook elk idee van mij. En je moet met de tijd mee om het niveau te verhogen. Ja, we hebben zeker nog veel plannen.